Ελήφθη στις 22.11.17:
Διεθνής Αλληλεγγύη στους Έλληνες Φυλακισμένους – Αντιρρησίες Τώρα!
Έχουν υπάρξει κυλιόμενες απεργίες και διαμαρτυρίες σε όλες τις ελληνικές φυλακές ως αντίδραση των σχεδίων της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν σε ισχύ αυξημένα κατασταλτικά νομικά μέτρα στους κώδικες των νόμων των φυλακών.
Τον Μάιο, φυλακισμένοι από τις Α, Β και Γ πτέρυγες των φυλακών του Κορυδαλλού, της κυριότερης φυλακής της Ελλάδας που βρίσκεται στον Πειραιά, ανακοίνωσαν την συγκρότηση Επιτροπής Συντονιστικού Αγώνα για να εκφράσουν τις απόψεις των κρατουμένων από τον Κορυδαλλό και από άλλες φυλακές που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, να εκδίδουν τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις διαμαρτυρίες των κρατουμένων και να επικοινωνούν με ανθρώπους έξω από τις φυλακές που είναι αλληλέγγυοι με την εν εξελίξει πάλη των κρατουμένων. Αυτή η δήλωση μεταφράστηκε στα αγγλικά και μπορεί να διαβαστεί στον ιστότοπο Enough Is Enough.
Πάνω από δύο μήνες πριν, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στον Κορυδαλλό. Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν πλέον εξαπλωθεί και σε άλλες πτέρυγες του Κορυδαλλού, συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας φυλακής στον Κορυδαλλό. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται αρνούμενοι να επιστρέψουν στα κελιά τους για το απογευματινό κλείδωμα και την καταμέτρηση. Με αυτόν τον τρόπο οι κρατούμενοι δείχνουν την αποφασιστικότητά τους, την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ τους. Οι διαμαρτυρίες είναι ειρηνικές, αλλά όπως ένα τσουνάμι, εσωκλείουν τη δύναμή τους κάτω από την μη ορατή επιφάνεια μέχρι το κύμα να χτυπήσει την ακτή.
Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο φυλακισμένος αναρχικός σύντροφος και μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, Χρήστος Τσάκαλος, μιλώντας ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Συντονιστικού Αγώνα και όχι ως αναρχικός ή ως μέλος της ΣΠΦ, δήλωσε ότι οι φυλακισμένοι άνδρες και οι γυναίκες στις φυλακές σε ολόκληρη την Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες μη-συνεργασίας στις 20 Νοεμβρίου 2017. Ο Χρήστος δήλωσε επίσης ότι οι κρατούμενοι δεν θα επιτρέψουν να περάσουν αυτά τα κατασταλτικά μέτρα χωρίς αντίσταση ή επιπτώσεις. Η συνέντευξη με τον Χρήστο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και μπορεί να διαβαστεί στον ιστότοπο Enough Is Enough.
Ακολουθεί περίληψη των προτεινόμενων αλλαγών της ελληνικής κυβέρνησης στους κώδικες των νόμων περί φυλακών:
Επαναφορά των άκρως κατασταλτικών φυλακών που ονομάζονται ‘Τύπου Γ’ για «όσους καταδικάστηκαν για την οργάνωση αποδράσεων και άλλων αδικημάτων που διαπράττονται σε εγκαταστάσεις κράτησης και υπό τον εφαρμοστέο ποινικό και τρομοκρατικό νόμο θα κρατούνται σε συγκεκριμένες καθορισμένες περιοχές»… οι φυλακισμένοι αυτοί θα απομονώνονται πλήρως από άλλους φυλακισμένους με πολύ περιορισμένη κίνηση στο πλαίσιο του καθεστώτος των φυλακών τύπου Γ.
Όλοι οι φυλακισμένοι με ποινές 15 ετών και άνω θα χάσουν αυτόματα το δικαίωμά τους στις ημερήσιες άδειες από τη φυλακή και θα κινδυνεύουν να παραμείνουν σε κλειστή φυλακή ακόμη και μέχρι το τέλος της ποινής τους.
Δυνατότητα στέγασης κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα για λόγους «μεταφοράς» με πλήρη απομόνωση από άλλους κρατούμενους. Επίσης, πολύ ανησυχητική είναι η διάταξη που παρέχει τη δυνατότητα να κρατηθεί κάποιος σε απομόνωση στην ΓΑΔΑ (Αρχηγείο της Αστυνομίας) και να κρατηθεί εκεί με εντολή του υπουργού αν είναι κάποιος που βρίσκεται στη φυλακή κάτω από τον 187Α [2], αν είναι μέλος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης τους. Οι δίκες μπορούν να διαρκέσουν χρόνια και τα αστυνομικά τμήματα δεν σχεδιάζονται για μακροχρόνια στέγαση κρατουμένων.
Πρόσθετες αλλαγές περιλαμβάνουν “εξαιρετικές περιπτώσεις όπου τα μέτρα ενδέχεται να συνεπάγονται περιορισμούς στις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων που καθορίζονται κατά περίπτωση από την απόφαση του εισαγγελέα (ή του Υπουργού)”. Τέτοια αυθαίρετη εξουσία πάνω στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ήταν μέχρι τώρα πρωτοφανείς.
Οι κρατούμενοι θα πρέπει να ζητήσουν και να τους χορηγηθεί άδεια από το γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να τηλεφωνήσουν στους φίλους και τους συγγενείς τους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στον εισαγγελέα να αρνηθεί τις επικοινωνίες μεταξύ των κρατουμένων και των συγγενών τους.
Επί του παρόντος, οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να έχουν τα παιδιά τους μαζί τους στη φυλακή μέχρι την ηλικία των 3 ετών αλλά στις νέες προτάσεις νόμου δεν θα είναι πλέον δικαίωμα, αντιθέτως ένας δικαστής θα αποφασίζει αν θα χορηγεί ή όχι τέτοια άδεια. Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις νόμου, τα παιδιά θα μπορούν να ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους μόνο εάν δεν υπάρχει δυνατότητα διαμονής τους σε συγγενείς.
Επί του παρόντος, οι μητέρες με ποινές κάτω των 10 ετών μπορούν να ζητήσουν πρόωρη απελευθέρωση μαζί με τα παιδιά τους όταν αυτά φτάσουν την ηλικία των 3 ετών, αλλά αυτή η νομική δυνατότητα θα ακυρωθεί με την προτεινόμενη νομοθεσία, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις τα παιδιά φθάσουν στην ηλικία των 3 ετών θα στέλνονται σε κρατικά ιδρύματα, ενώ η μητέρα πρέπει να συνεχίσει την έκτιση της ποινής της.
Οι φρουροί θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν βία κατά των κρατουμένων, επειδή αρνούνται να υπακούσουν σε εντολές, ακόμη και αν οι αρνήσεις δεν είναι οι ίδιες βίαιες, συμπεριλαμβανομένων ειρηνικών διαμαρτυριών. Επιπλέον, ο νέος νόμος επιτρέπει τη χρήση διαφόρων όπλων κατά των κρατουμένων για άρνηση τήρησης των εντολών. Όταν η βία επιτρέπεται να χρησιμοποιείται από φύλακες και η μορφή της αφήνεται στην αυθαίρετη διακριτική ευχέρεια των φρουρών.
Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης αντάρτικου πόλης Επαναστατικός Αγώνας, οι σύντροφοι Πόλα Ρούπα και Νίκος Μαζιώτης, ξεκίνησαν απεργίες πείνας στις 11 Νοεμβρίου απαιτώντας τα εξής:
Ανάκληση της διάταξης στο Άρθρο 11, παράγραφος 6/ σημείο Ε και παράγραφος 4 στο ίδιο άρθρο σχετικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα.
Μην επαναφέρετε το καθεστώς φυλακών Τύπου Γ.
Άμεση απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη από την απομόνωση, στην οποία κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2017.
Εισαγάγετε προσαρμογή στον διορθωτικό κώδικα για τη χαλάρωση των ωρών επισκεπτηρίου με βάση τη συχνότητα των επισκέψεων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα, ένας κρατούμενος που έχει μία ώρα επίσκεψης τον μήνα ή δε δύναται καθόλου να παρατείνει την ώρα της συνάντησης.
Πρέπει να υπάρχει μια ειδική αίθουσα επισκέψεων για τους γονείς που συναντιούνται με τα παιδιά τους (δεν υπάρχει τέτοιο μέρος στις αντρικές φυλακές του Κορυδαλλού) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, ο αντίστοιχος χρόνος πρέπει να αυξάνεται αναλόγως.
Μια μετάφραση στην αγγλική γλώσσα της δήλωσης που εξέδωσαν οι σύντροφοι δηλώνοντας την έναρξη της απεργίας πείνας τους είναι διαθέσιμη εδώ.
Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι η επικοινωνία είναι λίγο δύσκολη λόγω των γλωσσικών εμποδίων και των συνθηκών φυλάκισης που ισχύουν εδώ στη Βουλγαρία, επομένως παρακαλούμε να μας συγχωρήσετε αν υπάρχουν ανακρίβειες στην πληροφόρηση.
Αλληλεγγύη, θάρρος και δύναμη στους φυλακισμένους αντιρρησίες πίσω από τα τείχη των ελληνικών φυλακών. Είστε παραδείγματα σε όλους μας, τόσο μέσα όσο και έξω!
Πολλοί από εσάς εδώ και πολλά χρόνια είστε στη φυλακή, αναζωπυρώστε τη χόβολη που έκαψε τόσο φωτεινά στον αγώνα σας ενάντια στο καπιταλιστικό κράτος, μόνο με αντίσταση θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ειδάλλως θα χάσουμε τις ψυχές μας μέσω της παθητικότητας και της εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα.
Σύντροφος , γράφοντας εκ μέρους του Συνδέσμου Βούλγαρων Φυλακισμένων, Φυλακή της Σόφιας, 21 Νοεμβρίου.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΡΑΔΙΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ